Proiectele Cișmelei publice în parcul Zaikin

fcl005_n_1În luna decembrie A.O. Oberliht a obținut un mic grant în cadrul proiectului ”Centrul de inovații sociale din Moldova”, lansat de către PNUD Moldova. Proiectul prevede reabilitarea cișmelei din Parcul Zaikin. Pentru a elabora un design cît mai creativ al proiectului Oberliht a organizat un concurs de proiecte pentru arhitecți.

Fiecare participant la concurs a elaborat un proiect-schiță a cișmelei publice pentru parcul Zaikin.

Ca rezultat al proiectului, Oberliht a recepționat cîteva proiecte pe care vă propunem să le vedeți. De asemenea vă invităm să alegeți varianta care vi se pare cea mai potrivită pentru parcul Zaikin. Formularul îl găsiți la sfârșitul articolului.

Propunearea Nr.1

Ideea cișmelei din parcul Zaikin a venit de la un alt robinet. Un robinet ce a stat vreo 10 ani să apară, și uite că într-o primavară s-a întâmplat. A reușit să înverzească vreo 200mp de grădină. Nu e doar un robinet albastru, ci plăcerea și ușurința de a conecta furtunul și a face grădinărit.

Instalația care o vedem pe post de cișmea e o scalare a unui robinet, până la dimensiunea unui om. E o joacă pentru un parc unde se joacă. E dimensiunea problemei apei gratuite în acest oraș, cu 2-3 izvoare pentru 750 mii locuitori.

Dacă facem o legătura imaginară între fântânile tradiționale și acest loc, am spus că ar fi bine să amplasăm și un soi de băncuță, care te-ar invita să șezi, dar și un felinar care ar avea grijă de acest loc pe timp de noapte, care ne-ar duce cu gândul la primele compoziții verticale din acest spațiu: fântânile cu cumpănă.

Din cauza că cișmeaua existentă nu funcționează, în timp s-au schimbat și traseele de mișcare prin parc. De asta am propus să schimbăm locul de amplasare a celei noi. Locul ales: intersecția dintre bisectoarea unghiului între două drumuri, unul autorizat și altul nu prea, și o cărărușă făcută și petruită de localnici

Este o construcție simplă. Amenajarea nu depășeste 9mp. Materialele specificate sunt diponibile. Posibilitatea de racordare este prezentată în Planul General. Intreținerea instalației se va face prin doua uși de acces. În interior poate fi amplasată o cutie pentru colectarea donațiilor pentru „apă” și deservire. Pornirea apei se face prin amplasarea robinetului temporizat, presetat la anumită cantitate de apă. Am propus două declanșatoare, pentru a oferi spre exemplu 400ml și 600ml de apă.

 

Propunerea Nr.2

În scopul de a face un parc mai frecventat și mai rațional, s-a elaborat o schiță a unei cișmele publice. Amplasarea cișmelei este în Parcul Zaikin din or. Chișinău.

Cișmeaua constă dintr-o platformă din pavaj, fântâna de serviciu și cișmeaua propriu zisă. Platforma este realizată din plăci de pavaj, instalată pe amestec din ciment și nisip și un strat egalizator de pământ compactat, platforma fiind mărginită pe perimetru cu bordură de trotuar din beton.

Fântâna de serviciu constă dintr-un șanț de formă pătrată cu adâncimea de 1.20m, pereții executați cu zidărie din cărămidă, baza fântânii constă dintr-un strat de pietriș cu rol de drenaj și consolidare a zidăriei. Fântâna este acoperită cu un capac din tablă din oțel izolat termic cu polistiren expandat și fixată în balamale și dotată cu lăcată.

Cișmeaua compozițional, este realizată cu ajutorul a trei prizme dreptunghiulare poziționate vertical cea din mijloc fiind ușor înclinată în față. Volumul din mijloc este realizat din tablă de oțel ioxidabil în care este încadrat robinetul cișmelei și țevile care duc de la fântână către acesta. Robinetul este realizat din inox și este prevăzut cu temporizator de tip ”push”, specificul robinetului constă în prezența unui tub de curgere în partea superioară a robinetului, făcând astfel posibilă consumarea apei, prin acoperirea gurii de jos, în urma acestei acțiuni rezultând un jet de apă vertical, minimizându-se astfel contactul apei cu mâinile. Celelalte două forme, ce cuprind prisma înclinată sunt realizate din mortar ciment-nisip pigmentat cu adaos de granule de sticlă colorată și ulterior șlefuite până la un aspect lucios. Toate aceste trei volume sunt fixate printr-un bulon.

Zona adiacentă cișmelei este pavată cu gresie și dotată cu suport pentru biciclete și bănci pentru odină pasivă. Conturul acestei zone este dotată cu arbuști cu înălțimea de 1.5m.

 

Propunerea Nr.3

Cișmeaua presupune o instalație în forma unei spirale a ADN-ului care formează un înveliș de forma unui ou. Ideea de cișmea reprezintă o o viziune colectivă care este formată din trei principii ale vieții.

1. Fonta din centrul instalației. Apa este izvorul vieții, totul ce este viu vine la apă.
2. ADN-ul este codul organismului viu.
3. Oul este simbolul vieții în mai multe culturi.

 

Vă rugăm să votați proiectul preferat.

Acest articol a fost publicat în Evenimente, Uncategorized și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s