2012

2012

Atelierul de Cartografiere

Istoria angajamentului Asociaţiei Oberliht în Parcul Zaikin pornește de la Atelierul de Cartografiere a Spațiului Public din Chișinău organizat in iulie 2012 in colaborare cu arhitectul Eugen Pănescu de la Planwerk (Cluj-RO) la care au participat arhitecţi, artişti și activişti din Chișinău. În cadrul atelierului, participanții au învățat să analizeze spațiul public existent din Chișinău în conformitate cu o serie de criterii relevante.

În urma atelierului au fost identificate 10 spații publice părăsite dar cu potenţial de deschidere/reactivare, situate de-a lungul axei imaginare a bulevardului Cantemir și liniilor roșii ce-l însoțesc. Pentru fiecare locație a fost elaborată o fișă de descriere a situației spațiului, probleme lui cît și potențialitățile sale pentru viitor; Parcul Zaikin este una din aceste locații.

locatii parc

Bulevardul Cantemir apare în planurile de dezvoltare ale orașului imediat după al doilea război mondial. Astfel, în planul general elaborat sub îndrumarea arhitectului Alexei Șciusev între 1945-47, construcția bulevardului urma să soluționeze problema conectării zonei de “jos” a oraşului cu partea de “sus” a Chişinăului din sec. XIX. Inițial, bulevardul Cantemir urma să fie construit până în zona din preajma Băncii Naționale însă conform proiectului bulevardului realizat în 1972, acesta urma să fie construit până la Calea Ieșilor.

Ideea bulevardului Cantemir e una intens discutată și în zilele noastre și, se pare, nu a fost abandonată complet.

Construcția acestui bulevard ar distruge trama stradală și socială a centrului orașului și ar implica, în viziunea arhitectului Constantin Andrușceac, ”pierderea unor imobile importante pentru identitatea orașului”.  Anume pentru a preveni construcția acestei artere, Asociaţia Oberliht și-a propus să revitalizeze rețeaua de spații publice abandonate sau degradate de-a lungul axei lui.

Lasă un comentariu