2014

Primăvara

Salubrizarea Parcului 

Studiu sociologic

Construcția scenei de lemn de către echipa studioBASAR                                      

Centrul Civic al Chișinăului – un parc pentru comunitate / Chisinau Civic Center – people’s park from Oberliht on Vimeo.

A fost realizat în perioada aprilie-mai 2014 în baza unui chestionar similar celui din 2013 cu deosebirea că acum a fost adăugat un chestionar suplimentar pentru trecători și studiul a fost realizat exclusiv în Parcul Zaikin.

Cele mai importante rezultate ale studiului:

– Parcul este folosit de mai multe categorii de utilizatori: copii, adulți, studenți, persoane fără adăpost.

– Parcul îndeplinește mai multe funcții: loc de socializare, loc de sport, loc de dormit (pentru persoanele fără adăpost), loc de consum al alimentelor și întîlniri (pentru studenți), loc de parcare a unor automobile, scurtătură auto pentru șoferii din centrul orașului etc.

– Repondenții au exprimat nevoia unui centru comunitar.

– Locuitorii de la bloc par a fi mult mai interesați de parc și de soarta lui decît locuitorii caselor individuale.

În momentul de față Asociația Oberliht lucrează la implementarea proiectului de reabilitare pe următoarele dimensiuni:

– Elaborarea master-planului.

– Intervenții ale unor grupuri de arhitecti (Studio Basar, Ewa).

– Program artistic

– Ateliere cu copii în parc

Contact cu locuitorii. O dimensiune principială a proiectului de reabilitare a Parcului Zaikin constă în consolidarea comunității de locuitori și utilizatori ai parcului. Activarea comunității constituie garantul succesului proiectului în ansamblu.

În acest scop, Asociația Oberliht a realizat o serie de interacțiuni cu locuitorii: sondaje și studii sociologice (pentru consultarea opiniei comunității), ateliere cu copiii din comunitate, picnicuri, concerte și alte evenimente cultural-sociale (pentru coagularea comunității și creșterea socializării în interiorul ei).

Totodată comunitatea a fost implicată în cîteva acțiuni de salubrizare a parcului, precum și de colectare de semnături pentru amplasarea urnelor de gunoi.

20140329_Acțiune de salubrizare a parcului_Mesager Moldova 1 from Oberliht on Vimeo.

Pentru o informare bună și eficientă a locuitorilor în privința proiectului de reabilitare, Asociația Oberliht a amplasat în parc un panou informativ cu masterplanul de dezvoltare în două limbi, română și rusă. La fel, au fost instalate un alt panou (pentru afișarea unor noutăți curente ale comunității, știri cu privire la colaborarea cu autoritățile) și o cutie poștală (pentru feedbak, reacții, sugestii, comentarii).

Lasă un comentariu