Plan de Reabilitare și Revitalizare

Proiectul ”Parcul Zaikin – un parc pentru comunitate” e construit pe două direcții de orientare:

  1. Reabilitarea Parcului

Zona verde va avea statut de loc de odihnă. Prin urmare acesta are nevoie de unele intervenții de reabilitare ce se vor materializa prin plantarea de arbori noi , crearea unor alei pietonale practicabile pentru pietoni și bicicliști, reabilitarea sistemului de iluminare nocturnă și dotarea spațiului verde cu bănci, coșuri de gunoi și instalarea unei cișmele de apă potabilă. Se prevede și modernizarea terenului de joacă pentru copii, cît și a terenului de practicare a sportului. Reabilitarea va include și eliminarea funcțiilor inadecvate parcului (platformele de gunoi etc.)ce intră în contradicție cu statutul de zonă de odihnă.

Reabilitarea parcului prevede:

  • Teren de joacă pentru copii

teren de joaca.png

Terenul de joacă propus este destinat mai mult copiilor sub 10 ani. Acesta se împarte în cîteva zone:

-Zona pentru tobogane și cățărare

-Zona pentru scîncioburi

-Zona de joc în nisip

-Zona de odihnă și supraveghere

  • Teren de sport

sport.png

Terenul de sport va avea o formă ovoidală și va număra elemente dedicate în special atleticii grele: paralele, bară fixă, inele, scară, coș de baschet. Acest fapt se datorează vecinătății cu casa în care a locuit atletul moldovean de origine rusă, Ivan Zaikin.

  • Centru comunitar

centru comunitar 1.png

Centrul comunitar constituie nucleul compozițional al parcului. Acesta va reprezenta o incintă semi-îngrădită de o structură metalică cu ornamente vegetale. Principalul rol al centrului comunitar se preconizează a fi cel de reuniune în aer liber al comunității locale pentru diferite evenimente. Interiorul centrului comunitar va fi modelat cu ajutorul unor elemente prefabricate din beton, încercînd astfel să se construiască o imagine care ar trimite cu gîndul la pariul unei case de locuit, avînd intenția de a aminti trecătorilor de faptul că în timpul celui de al doilea război mondial pe acest loc se afla o casă de locuit (fapt atestat de un material fotografic).

  • Cișmea de apă potabilă 

cismea

În prezent pe teritoriul parcului se găsește o cișmea din metal ce nu mai funcționează de foarte mult timp, aflîndu-se într-o stare avansată de degradare. Proiectul prevede dotarea parcului Zaikin cu o cișmea amplasată în locul celei vechi și conectată la rețeaua de apă și canalizare orășenească.


 

2.   Revitalizarea Parcului

Ideea de revitalizare a parcului este una din provocările celei mai mari ale acestei zone. Procedeul prin care o zonă semi-abandonată poate redeveni o zonă utilizată și agreată de către locuitori este unul de durată și poate fi înfăptuit numai prin aportul egal al actorilor cointeresați în efectuarea acestor schimbări. Altfel spus, revitalizarea parcului vizează de fapt construcția unei comunități solidare cu interesele de reabilitare a parcului.

Comunitatea propusă a fi construită este formată preponderent din locuitorii din zona parcului (str. Iv. Zaikin, Sf.Andrei, S. Lazo). Realizarea acestui scop se solidifică datorită activităților culturale și comunitare organizate de către Asociația Oberliht în parcul Zaikin, activități la care sunt cooptați membrii presupusei comunități.

Prin intermediul acestui proiect se propune formarea unui nou tip de parteneriat civic-public implementat într-un mod colaborativ cu implicarea principalilor actori:

  • Administrarea publică locală – Primăria Municipiului Chișinău
  • O organizație civică – Asociația Tinerilor Artiști Oberliht
  • Locuitorii din jurul parcului Zaikin, care sunt implicați în diferite acțiuni și activități ce se organizează în acest spațiu.

 

 

Un răspuns la Plan de Reabilitare și Revitalizare

  1. Marina zice:

    а деревьев вместо жб конструкции никак больше нельзя посадить ?

    Apreciază

Lasă un comentariu