2013

Primăvara

Studiu sociologic

În primăvara anului 2013 Asociaţia Oberliht a realizat, împreună cu un grup de antropologi de la Universitatea de Stat din Moldova, un sondaj în cele 10 locaţii selectate în cadrul atelierului de cartografiere, adresat atât locuitorilor din preajma spațiilor cât și trecătorilor. În perioada cercetării au fost completate circa 100 de chestionare. Rezultatul studiului pentru Parcul Zaikin (în studiu denumit ”triunghiul 3”) îl puteți consulta în detalii aici.

Chestionarul conținea întrebări despre demografia locuitorilor/utilizatorilor acestor spații, întrebări ce țin de problemele fiecărui spațiu – infrastructură, acces la rețeaua urbană de transport, ecologie, întrebări cu privire la excluziune și incluziune, soluții de îmbunătățire a situației și rezolvare a problemelor (participare civică, implicarea autorităților). Rezultatele sondajului au fost prezentate publicului în luna mai.

Dintre cele mai importante lucruri pe care le-am aflat în urma studiului sociologic sunt:

Fiecare categorie de utilizatori: locuitori din zonă, trecători, oameni care folosesc destul de rar aceste spații, are o perspectivă proprie asupra amenajării spațiului și asupra posibilităților de ameliorare.

Cetățenii ar vrea să schimbe situația dar nu cred că vor reuși. Printre motivele invocate menționăm: lipsa încrederii că vor izbuti; lipsa încederii în concetățeni sau vecinii din zonă – nu protestează pentru că sînt singuri și pentru că restul vecinilor nu vor să se alăture; asimetria de putere/resurse – chiar dacă sînt auziți cînd protestează împotriva unor construcții legale/demolări, agenții economici împotriva cărora locuitorii protestează dispun de mai multe pîrghii.

Cele mai populare sugestii de ameliorare ale spațiilor publice sunt: spațiu verde (flori, pomi, arbuști), bănci/mese/scaune, terenuri de joacă, marcaje rutiere/treceri de pietoni, limitarea circulației transportului, iluminare, urne etc.

Persistența unor bariere informale de excluziune. Majoritatea respondenților își exprimă dorința de nu a vedea în aceste spații minoritățile sexuale (categoria cea mai exclusă) dar și  reprezentanți ai altor confesiuni religioase, romi, cerșetori, persoane fără locuință stabilă. Persoanele cu dizabilități (invalizii) sînt în general acceptați.

Vara

Centrul Civic al Chișinăului – dincolo de liniile roșii

Acest programul artistic de intervenții urbane s-a desfășurat în perioada 4-22 septembrie 2013 și se compunea de prezentări și exemple de oaspeții din străinătate, conferințe, ateliere și diverse intervenții în spațiile publice din Chișinău. În parcul Zaikin, un atelier de intervenții urbane condus de echipa biroului de arhitectură StudioBasar din România – numit ”Spații recuperate” s-a desfășurat timp de 5 zile începînd cu data de 7 septembrie.

Prima zi a atelierului a fost consacrată vizitei parcului cât și a împrejurimilor sale pentru ca participanții atelierului, studenți arhitecți locali dar și din România ce au venit să ia parte la acest eveniment, să cunoască problematica locului.

A doua zi a fost ocupată cu idei, propuneri, strategii, proiecte și intervenții ce ar putea schimba aspectul parcului pentru al face mai primitor pentru utilizatorii lui. Tot atunci s-a făcut estimările de materialele necesare pentru realizarea acestor idei cît și achiziționarea lor. Sculele și uneltele necesare au fost aduse de echipa StudioBasar, o echipă extrem de bine organizată în astfel de operațiuni de salvare a spațiilor publice !

Celelalte trei zile ale programului au fost dedicate realizării și însuflețirei ideilor propuse pentru parc împreună cu locuitorii din preajmă. Mulți din ei au luat parte la eveniment : în primul rând copii curioși și doritori de a participa și ei la îmbunătățirea parcului lor, bătrânii ce au ajutat unde cu un sfat unde cu împrumutul unei unelte (totuși, mereu lipsește ceva…), adulții ce ne-au acordat conectarea la o priză electrică și la o sursă de apă tehnică, tineri ce au ajutat benevol toată echipa și alții.

Atelierul s-a încheiat cu inaugurarea instalațiilor realizate în mod festiv : baloane, jocuri, ateliere pentru copii, oaspeți din afară, proiecție de film discuții și altele. Atunci s-a produs și momentul ce a declanșat proiectul de Reabilitare a Parcului Zaikin : un grup de locuitori s-a apropiat de inițiatorii evenimentului și au întrebat ”Unde trebuie să ne adresăm și ce trebuie să facem pentru a schimba situația jalnică a parcului?”. Pe baza acestei preocupații comunitare, Asociația Oberliht a îndosit haina ciobanului și a luat batonul pelerinului cu scopul de a ameliora, în mod democratic și transparent, viitorul acestui spațiu uitat.

.

Lasă un comentariu