Școala internațională de vară ”Arhitectură – Instalații – Peisagistică”

În perioada 22-31 iulie 2016, Asociația Oberliht în parteneriat cu Asociația ”Archilitic” și Laboratorul de Arhitectură MIEZ, au organizat Școala de Vară ”Arhitectură – Instalații – Peisagistică” (ȘVAIP) care s-a desfășurat în parcul Zaikin.

Școala de Vară a adunat tineri studenți și practicieni din universitățile din Moldova, România, Ucraina, Ungaria, Franța, Spania și Venezuela, cu pregătire în diverse domenii – arhitectură, urbanism, artă, design, antropologie și sociologie.

Pe durata celor 10 zile, participanții s-au implicat activ în elaborarea conceptelor viitoarei structuri, prin activități de design, comunicare și producție. Întreaga școală s-a desfășurat cu implicarea activă a locuitorilor, la toate etapele de producție. În cadrul școlii au fost construite și instalate cîteva elemente de mobilier urban, după cum urmează

1.Nisipieră

Nisipiera în care copii se jucau pe timpuri deveniseră invizibilă în peisajul parcului, astfel, un grup de participanți al școlii de vară și-au propus să reamenajeze acest spațiu.

În jurul bazinului cu nisip au fost instalate mai multe buturugi oferite de Î.M. Spații Verzi, pe care arhitecții le-au folosit cu scopul de a crea și un loc care ar avea funcții de socializare pentru toate grupurile de vârstă (în timp ce copii se joacă, maturii ar putea folosi buturugile ca scaune sau mese, astfel acestea având o funcționalitate diversă).

Pe viitor aici urmează să fie organizate ateliere de creație cu copiii,  care vor schimba aspectul coloristic, prin aplicarea diverselor tehnici artistice de înfrumusețare  al buturugilor.

2. Bancă

Unica bancă din parc  a fost împrospătată, participanții au schimbat scândura prelucrând lemnul cu soluție specială care permite rezistența la umezeală.

3. Castelul din copac

Luînd în considerație că cei mai activi locuitori din jurul parcului Zaikin sunt copiii, care de obicei participă la toate evenimentele ce au loc anul împrejur, tinerii arhitecți au proiectat o surpriză impresionantă pentu ei: căsuța din copac. Orice copil visează la o asemenea căsuță din poveste, însă puțini ajung să-și vadă visul împlinit.

Căsuța a fost instalată pe trei tulpini la o înălțime accesibilă copiilor de diferite vârste. Aici este un loc de refugiu unde aceștia pot să-și petreacă timpul într-un mod interesant, iar de sus se deschide o privire generală deasupra parcului.

Prin această construcție, parcul Zaikin a devenit mai atractiv, ademenind și mai mulți vizitatori, mame cu copii sau grupuri de copii din alte cartiere.

4. Bucătărie comunitară

Construcția acestei bucătării este gândită ca spațiu destinat pentru diverse evenimente. Atunci când în cartier ar avea loc o zi de naștere sau o oarecare altă sărbătoare, doritorii s-ar putea folosi de această bucătărie, totodată ar servi pentru întâlnirile locuitorilor care ar putea petrece timpul plăcut în orgrada parcului.

Scopul bucătăriei comunitare nu este doar cel cu funcția de a găti, aceasta are un rol care facilitează consolidarea comunității, loc unde locuitorii ar avea posibilitatea să se cunoască mai bine, astfel ajutându-i să-și unească forțele proprii pentru reabilitarea parcului Zaikin.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Evenimente, Istoria Proiectului și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s