”Un portret al comunităţii” – atelier de lucru cu Colectiv A [RO]

Centrul Civic al Chișinăului

”Un portret al comunităţii” – un atelier organizat în colaborare cu Colectiv A din CLUJ
3-8 Martie 2015

Participanţi: Laura PANAIT (antropolog) și Diana GALOS (arhitect)

Copii

În perioada 3-8 Martie membrii Colectiv A, în colaborare cu echipa Asociației Oberliht, vor conduce un atelier de cartografiere a comunităţii din preajma Parcului Zaikin din Chișinău, pe care Asociaţia Oberliht şi-a propus să-l reabiliteze cu sprijinul Primăriei, consultînd şi implicînd locuitorii.

Atelierul are drept scop cunoaşterea mai îndeaproape a locuitorilor aplicînd în acest sens noi metodologii de lucru cu comunitatea (cartografierea potențialului creativ al locuitorilor din cartier, desfășurarea unor focus-grupuri, realizarea unor interviuri, documentarea foto și altele). Totodată, acest atelier va crea noi oportunități pentru a aprofunda discuția pe marginea proiectului de amenajare a Parcului, precum și de a face schimb de experiență între artiști, arhitecți, antropologi și lideri comunitari invitați și locali.

Ce reprezintă comunitatea din jurul Parcului Zaikin: dacă-i un grup omogen sau fragmentat, dacă există rețele și relații de vecinătate și dacă membrii comunității interacționează regulat, ce potențial creativ manifestă locuitorii si în final cum poate fi elaborat un portret al comunității prin intermediul unor mijloace artistice (imagini, text, sunet, etc.) sau din perspectiva unor istorii locale colectate la fața locului? Sînt cîteva întrebări la care vom încerca să aflăm răspunsul în cadrul atelierului.

Rezultate preliminare ale cartografierii vor fi prezentate locuitorilor şi tuturor celor interesaţi în cadrul unui picnic colectiv pe 7 martie 2015, începînd cu ora 12:00 în Parcul Zaikin.

  • Prezentarea lucrărilor făcute în cadrul atelierului derulat pe parcursul unei săptămîni sub formă de planuri, texte şi fotografii;
  • Conceperea unor noi proiecte și lucrări în colaborare cu un grup de artiști şi voluntari, care vor fi dezvoltate în următoatele cîteva săptămîni.

În perioada atelierului, echipa Colectiv A vă invită la 2 prezentări publice:

4 Martie 2015, ora 9:30 – ”Arhitectura temporară participativă
Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Universitatea Tehnică din Moldova
(bd. Dacia 39, Chișinău / blocul 9, et. 2, sala 212)

5 Martie 2015, ora 13:00 – ”Arta în spaţiul public
Facultatea Arte Plastice, blocul III, sala 101, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice
(str. 31 August 1989, nr. 137, Chișinău)

Cu ocazia acestor prezentări veți cunoaște activitatea și proiectele inițiate de Colectiv A cu implicarea comunității din cartierul Mănăştur din Cluj, veți descoperi noi practici de cetăţenie activă și noi forme de colaborare şi conlucrare între societatea civilă, minorităţile, autorităţile publice locale, agenţii economici şi mass-media.

– – –

Colectiv A este o echipă pluridisciplinară din Cluj. Timp de 3 ani, în formatul unei echipe compuse din artişti, peisagişti, arhitecţi şi sociologi, Colectiv A încearcă să valorifice un spaţiu semi-public semi-privat din cartierul Mănăştur pentru a-l readuce într-o stare de spaţiu verde – La Terenuri-Spaţiu Comun – amenajat şi accesibil comunităţii din blocurile de locuinţă din preajmă ce găzduiesc o comunitate de circa 5.000 locuitori!
https://ro-ro.facebook.com/LaTerenuriSpatiuComunInManastur.

Prin intervenţiile sale diversificate, Colectiv A doreşte să sprijine practicele colective urbane şi de grădinărit astfel încurajînd o nouă abordare interdisciplinară a spaţiilor publice situată între intervenţie artistică, arhitectură, peisagistică şi analiză antropologică. Proiectul propune intervenţii sociale, culturale şi artistice în spaţiul public în urma cărora se vor construi locuri de schimb şi de socializare dezvoltînd oportunităţi de discuţie cu privire la practicile de cetăţenie activă.
http://www.colectiva.ro/

Atelierul face parte din proiectul Centrul Civic al Chișinăului – un parc pentru comunitate și este susținut de Fundația Culturală Europeană şi de Fundaţia VIA NADACE.

Comunitate

 

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s