Program de curăţare a copacilor din parc

Curăţarea a cîtorva copaci din parc de Î. M. Spaţii Verzi

Astăzi, trecînd prin parc pentru o vizită şi pentru verificarea contorului, am contstatat că un camion şi 3 lucrători de la „Spaţii Verzi” tăiau crengile uscate/rupte a cîtorva copaci din parc : cei doi salcîmi de la întrare, ansamblu de pini aflaţi lîngă măsuţa de picnic cît şi alţi salcîmi amplasaţi pe marginea parcului de-a lungul străzii Iv. Zaikin. La întrebările noastre legate de motivul pentru care au tăiat cei doi plopi de lîngă scenă cît şi de amploarea acestei acţiuni de curăţire, Domnul Grigore Cadeniuc – şeful echipei, ne-a răspuns următoarele :
  • cei doi plopi de la scenă au fost tăiaţi fiindcă erau identificaţi ca bolnavi,
  • alţi copaci de tăiat în programul lor nu sunt,
  • copacii cărora ei le înlăturau astăzi crengile nesănătoase au fost identificaţi anterior în contextul unui proces verbal ca reacţie la solicitarea Asociaţiei Oberliht ca Î. M. Spaţii Verzi să se implice în proiectul de reabilitare a parcului,
  • în baza inventarierii sale, Î. M. Spaţii Verzi propunea să răteze vîrfurile la plopii din parc la care Ministerul Mediului i-a dat refuz.

CuratareCopaci

CuratareCopaci2

Totodată, a fost stabilit ca muncitorii Î. M. prezenţi să strîngă cablul ce alimenta priza electrică de pe un plop tăiat de lîngă scenă şi care rămăse să atîrne la îndemîna copiilor, pe un stălp şi să-l agăţe sus pe acelaş stîlp în asteptarea înstalării unei noi prize pentru organizarea diverselor activităţi în parc.

Din partea Asociaţiei Oberliht s-a menţionat existenţa unui ulm TOTAL uscat (de circa 46 cm de diametru a trunchiului şi aflat 8 m mai jos de srăriţele de-a lungul străzii Iv. Zaikin – vedeți fotografia de mai jos), precum ilustrat pe poza ce urmează, şi care nu a fost inclus în programul de curăţire a Î. M. Spaţii Verzi. Ne este dureros şi nouă să ştim, că acest copac, încă unul în plus !, va fi tăiat dar acest gest este necesar pentru a înlătura riscul de pagube sau de traume pentru utilizatorii parcului ! Cel mai important e, ca aceşti copaci suprimaţi, şi vegetaţia în general în tot oraşul, să fie sistematic înoiţi şi supliniţi cu o generaţie nouă. Astfel va fi garantată atît o tranziţie lină în procesul de înoire a patrimoniului vegetal cît şi asigurarea aspectului verde al parcurilor şi străzilor oraşului.

CuratareCopaci3În concluzie, s-a rediscutat necesitatea din partea Î. M. de a efectua în anul 2015 plantarea de noi copaci în aria parcului cît şi de a furniza, chiar dacă doar parţial, materialul săditor pentru înverzirea Parcului Zaikin cu arbuşti, flori şi alte vivace.

 

Acest articol a fost publicat în Situatia la zi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s